» üye girişi » sitemize üye olun
   
18 Şubat 2023 Cumartesi günü yapılan 10. olağan genel kurulumuz sonucunda yeni yönetim kurulumuz seçilmiştir. Eski yönetim kurulu üyelerimize teşekkür eder, yeni yönetim kurulu üyelerimize başarılar dileriz....             
 

KAMIŞ



Kamışlar bambu, cam elyaf yada grafitten yapılır. Doğal bambu kamışların yerini son yıllarda içi boş elyaf kamışlar ve dolgu grafit kamışlar almıştır.
Kamışlar genel olarak üç çeşittir. Cam elyaftan yapılmış iç içe geçmiş parçalardan oluşan teleskopik kamışlar, Grafitten yapılmış iki yada üç ayrı parçadan oluşan biribirine takılan kamışlar ve boyları 5 mt. den başlayıp 8 mt. ye kadar olan birbirine geçme, ancak üzerinde misinaların geçtiği kılavuz halkaların olmadığı kamışlar.

Teleskopik kamışların taşıma kolaylığı varken iç içe geçen parça kamışlar daha esnek olur uzun kamışlar sazlık yada kayalık bölgelerde çok kullanışlıdır.

Kamışlarda sınıflandırılma:

Avcı kamışların hareket (Aksiyon, buna bağlı olarak da çeker ve atar yeteneğindeki gr./kg. kapasitesine göre yapılır.
Bir olta kamışının aksiyon yeteneği o kamışın tam boy uzunluğuna göre eğilmeye başladığı ilk nokta olarak kabul edilir ve güçlerini bu noktadan alırlar. Olta kamışlarındaki çeker değerleri üreticileri tarafından ürün bilgisi içinde verilip avcı kamışın taşıma gücünü belirtir. Olta kamışlarındaki Atar değerlerindeki hesaplamada Luxor metodu ile yapılıp, bir olta kamışının taşıma gücünün 1/50 si kadardır. Aksiyon değerleri bazı modellerde, çok yavaş, yavaş, orta, hızlı ve çok hızlı, bazı modellerde de bu değerler gr./kg. cinsinden belirtilerek verilir.
Olta kamışlarının test değerlerini hangi kıstasa göre yapılacağı konusunda, olta kamışı kullanan çoğu kişinin bu teknik kavramların eş Türkce kelime anlam karşılıklarını yorumlarken genellikle kafalarını karıştırdığını ve amaca uygun doğru seçim yapamadıklarını çoğu zaman görebiliyoruz. Çok yavaş (az gramlı) ile çok hızlı (ağır gramlı) değerler arasındaki farkı basitce şu şekilde izah edersek sanırım daha kolay anlayabiliriz.

Çok hızlı değerin (fast) anlamı: Balık geldiği zaman onu hızlı fark etme yeteneğine sahip olmasıdır. Dolayısı ile de çeker değerinin düşük, kolay eğilebilen, ince,hassas türler olup küçük avlar için kullanılırlar ve savurma tekniği için tercih edilir.

Yavaş (slow-heavy)değerin anlamı: Büyük avların direnci karşısında yavaş yavaş bükülen ve çeker değeri yüksek ağır kamışlardır.

Birde şöyle açıklayalım; Hızlı(fast) kamışlar uctan bükülerek açı verirler ve üzerlerine binen kuvvetin yaptığı basınç uç kısımda oluşur, kamışların uç kısımlarıda elcek (sap) yerine yakın olan kısımından daha ince olduğu için kuvvet basıncını karşılayan ilk nokta zayıftır. Yavaş veya ağır kamışlar (Slow-heavy) da kuvvet basıncının etki ettiği bükülme noktası elcek yerine yakın olan kalın kısıma kadar ulaşarak etki alanını (Aksiyonu) daha geniş bir açıyla karşılar dolayısı ile basınç kuvveti buradaki dayanıklı kalın kısımda gücünü sonlandırarak kuvvetin buraya binmesini sağlar. Ağır av türleri için tercih edilir.
Kamışların temel davranış özelliklerine göre aradaki sınıflandırma farkını basitce izah edip örnekledikten sonra, fiziksel teknik yapıları, av türü, av tekniği, av takımı ve avlanmak için bulunulan ortam (yer) şartları göz önüne alınarak avcı doğru bir kamışın seçimi yapılır.

Olta Kamışlarında Doğru Tutuş Açısı: (Angle)

Bir olta kamışını doğru tutma açısı (Angle) aksiyona (Bükülme hareketine) artı veya eksi kuvvet değeri katar. Yer çekimi merkezine doksan derece dikine tutulan bir olta kamışına 270 dereceden asılan bir avın mukavemet gücünün etki ettiği kuvvetin çoğunluğu kamışın üzerinde toplanır ve kamışın taşıma kapasitesi asılan güçten az ise kamış kırılır.
Aynı kamışı tutuş açımız 45 dereceden aşağı olduğu zaman ve avında asılma kuvvetinin 315 derecenin altından geldiği zaman etki eden kuvvet olta kamışı, olta ipi ve makina üzerinde eşit oranda dağılacağı için, olta kamışının taşıma kapasitesinden biraz daha fazla direnç gösterebileceğini söyleyebiliriz. Eğer olta kamışını avın direnci ile aynı doğrultuda tutarsak kamışın direnci ortadan kaldırılmış kuvvet tammamen olta ipi ile makinanın üstünde yoğunlaştırılmış olur kamışın kırılması önlenerek avdaki başarısı olta ipi ile makinanın mukavemet yeteneği ile başbaşa kalır.

Açıların etkileride bu şekilde izah edildikten sonra olta kamışı, olta ipi ve makina kombinasyonu oluşturulur. Tutuş açısı en az 30, en fazla 45 derece arasında olmalıdır.

Batı ülkelerinde bu spora Angler denme sebeblerinden biride budur.


KAMIŞ SEÇİMİ:

Avlayacağınız balığın cinsine göre kamış seçmelisiniz. Tatlı sularda avlanırken alabalık ve kefal için esnekliği fazla ince kamışlar kullanılır. Turna levrek için esnekliği biraz daha fazla sazan için daha sert kamışlar kullanılır. Sazan avı için kullandığınız kamışı deniz balıkları içinde kullanabilirsiniz.
Kamış seçiminde boy önemlidir. Bot, kayık yada sağı solu ağaçlarla kaplı derede avlanırken 1.80 cm. den daha küçük kamışlar seçilirken kıyıdan yapılan avlarda kamış boyu 1.80 cm. den başlayıp 3.00 mt. lere kadar uzar.

İdeal bir kamışın üzerinde olması gereken bilgiler
Lange: 2.60 m W.G: 30-60 g. Aktion 3.5
(Uzunluk ;2.60 m Ağırlık ;W.G.30-60 g Aksiyon 3.5)


NOT:
Rakamlar örnek olarak yazılmıştır.
Bu değerleri taşıyan kamış Tatlısuda Levrek ve Turna avı için idealdir.

Kamış seçerken üzerinde yazan ağırlık aralığı, sizin avlayacağınız balığa atacağınız yem ağırlığıyla ipucu verebilir. Bu ağırlık aralıkların hemen yanında kamışların esneme payları da yazar.

Örneğin turna avında genellikle kullanılan yemlerin ağırlığı 15 gram ile 60 gram arasında değişir. Siz turna avı için üzerinde G: 20 - 50 g. Yazan boyu (lange) 2.00 - 2.20 m. civarında kamış alırsanız iyi bir seçim yapmış olursunuz.

Eğer alabalık avlayacaksanız G: 5 - 20 g. Boyu (lange) 1.80 - 2.00 m. Sazan avlayacaksanız G: 50 - 100 g boy (lange) 2.60 m.
Ya da denizde kıyıdan avlanacaksanız. G: 100 - 200 g. Boy (lange) 3.00 m. Yazan kamışlar uygun olacaktır.

Üzerinde G: 20 - 50 g. yazan kamışınızla, ağırlığı 100 gr. olan iskandil (kurşun) bağlı yemli takımınızı savurmak isterseniz kamış kırılabilir. Yada üzerinde G: 100 - 200 g. yazılı kamışla 20 - 30 gr.l ık yemi istediğiniz uzaklığa atamazsınız.

Esneme payları ne kadar fazla ise yeminizi daha uzağa atarsınız. Ancak ağır bir yemi çok fazla esneyen bir kamışlarda uzağa atacağınızı düşünmeyin kamış kırabilir.
Bütün bu orantılar hesaplanıp kamışın üzerine yazılmıştır. Sonuç olarak ağırlığı az olan yemler için esnek kamışlar. Ağırlığı fazla olan yemler için boyu uzun esnekliği daha az olan kamışlar kullanılır.

AVCI KAMIŞ TİPLERİ:

Tek parça olta kamışları:
Adındanda anlaşılacağı üzere tek parça olan kamışlardır. Çoğunlukla ağır avlar için üretilir. Çekme kapasiteleri yüksek ve boyları kısadır.

Çok parçalı olta kamışları:
Bunlar iki veya daha fazla parçalı kamışlar olup, çoğunlukla orta veya hafif avlar için kullanılırlar. Savurma tekniğinde mesafe performansı için genellikle orta ağırlıklı kamışlar tercih edilir.

Teleskopik olta kamışları:
Diğer kamışların bütün özelliklerini taşıyan modelleri var olmakla birlikte, tek farkı içiçe geçebilen, taşınması ve kullanımı kolay kamışlardır.


Olta kamışları, bambu, fiber, grafit (fiber carbon), boron, kevlar gibi materyallerden imal edilen konik çubuklardır.

Olta kamışını oluşturan parçalar:

Kamış Halkaları (klavuz):
Avcı kamışlarda klavuz çok önemli bir faktördür. Misinanın geçtiği klavuz halka çap büyüklüğü, bunların birbirine ve olta makinasına olan mesafe aralığı vede kalitesi olta kamışı seçiminde önemli bir başka faktördür. Yukarıda bahsettiğimiz avcı kamışları fiziksel teknik yapılarına, av türüne, av tekniğine, av takımına ve avlanmak için bulunulan ortam (yer) şartlarına göre klavuzların (halka veya makaralar) da seçimi bu bakımdan önemlidir.
Kısaca şu örnekleri verebiliriz;Olta makinasına yakın olan bir klavuz halka fırlatma ve çekme performansını düşürdüğü gibi olta ipinede zarar verir. Fazla adetli klavuz, misina için sürtünme katsayısını arttırır, bu problem çok ağır avcı kamışlarda yivli küçük makaralar (roller) kullanılarak etkisi azaltılmıştır, büyük çaplı halka avcı kamışta savurma anında olta ipinin daha rahat yol almasına olanak tanır, yavaş olan avcı kamışlarda küçük çaplı halka avın kolay hissedilmesine sebeb olur.

Elcek (sap):
Olta Kamışını tuttuğumuz elcek noktaları kamış üstünde yer almakla birlikte, bazen uygulanma tekniğine göre ikiden fazla ve farklı noktalarda yer alabiliyorlar. Bunların avcı kamış üstündeki konumu ve kavrama rahatlığı av performansımızı artırıcı etki gösterir.

Olta makinası yuvaları:
Uygulanan av tekniği ve avcı kamışların denge dinamiğine uygun olacak şekilde olta kamışları üstünde makinanın yerleştirildiği yuvalardır.

Kaynak: Nasuhi ALBULAK, Orhan YILMAZ


 

Daha önce ilan edildiği üzere, 11 Şubat 2023 tarihinde yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeni ile 1...
yazının devamını oku »

RASTGELE-DER'İN KURULDUĞU 2002 YILINDAN BU YANA AMATÖR BALIKÇILIK İLE İLGİLİ MEVZUATTA NELERİN DEĞİŞİMİNİ, GELİŞİMİNİ SAĞLAYABİLDİK?
Bilindiği üzere Derneğimiz RASTGELE-DER'in Tüzüğünün amaç maddesinde yer alan "amatör balık avcılığı...
yazının devamını oku »

KENE Mİ TEHLİKELİ, YOKSA ÇENE Mİ?
Her sene bir kere, nadiren iki kere fırsat bulduğumuz bir maceramız var. Bu macera 3-4 günlüğüne Kız...
yazının devamını oku »

DOSTLARLA AVLANMAK
Dostluk kavramı herkes gibi benim için de çok değerli bir kavramdır. Bu zamanda dost bulmak tabiri c...
yazının devamını oku »

EŞİM NASIL BALIKÇI OLDU?

Çoğu erkek eşi balık avına çıkmadığı için bu güzel zevkten mahrum kalıyor.Ben bu k...
yazının devamını oku »

Tüm köşe yazıları

İstanbul Ankara İzmir

 

Site içerisinde online olan kullanıcılar (1 kişi)
Kahraman Melek,
tarifler | hakkımızda | iletişim | basından haberler | balık ve kamp malzemesi | trofe | ilk yardım | linkler | rastgele-der ailesi